31
ян.

Вентилируеми фасади Lithos Design : фокусиране върху покрития на открито

Една от последните новости на компанията, са колекциите от вентилируеми фаади представлявайки важна повратна точка в развитието и производството на компанията Lithos Design.
Компанията до момента бе фокусирана предимно върху интериорни стени и подовите настилки и реши да разшири гамата си от продукти създавайки външни облицовки за стени.
Преминаването от интериор към екстериор е голямо предизвикателство свързано със съвсем различен подход по отношение на проектиране и реализация.


Защо вентилирани фасади? ‎
‎ Това, което отделът за изследвания и развитие на компанията желаеше най-много, беше създаване на здравословни пространства, където обитатели и гостите да могат да живеят комфортно. Експертите на компанията се стремят да проектират и произведат фасади от камък използвайки положителние свойства на камъка които биха гарантирали висококачествен живот . Тази е и причина изборът да в полза на вентилирани фасади, които се характеризират с механична система за анкериране, която позволява да се създаде проветриво въздушна пролука между сградата и външната облицовка на стената. Тази пролука създава “ефект на комина”, който подпомага по-добра естествена вентилация, а също и отстраняването на топлината и влагата. ‎
‎ Предимствата на вентилирани фасади са много повече: на първо място, тя помага за защита на сградата от действието на дъжд и вятър, като я държи суха, отразява слънчевите лъчения спомагайки за намаляване на количеството топлина поглъщана от сградите; важен аспект за тези райони с горещи климатични условия. По този начин, с комбинираното действие на каменното покритие, вентилираният въздух и прилагането на изолационен материал, може лесно да се постигне намаляване на разходите за климатизация. ‎