Жилищна сграда 1 – Местност – “Зеленика”

  • Home
  • /
  • portfolio
  • /
  • Жилищна сграда 1 – Местност – “Зеленика”
варна аспарухово местност зеленика визуализация

Къщата, проектирана от архитектурно студио „Балинов-Архитекти“, е истинско произведение на изкуството. Ситуирана в южната част на гр. Варна, в местност Зеленика, тя предлага уникално място за живеене в комуникативен район с невероятна гледка към морето и града.

Сградата е разположена върху парцел от 1364 кв.м., като застроената площ е 221 кв.м., а разгъната застроена площ е 726 кв.м. Къщата разполага с четири основни нива (етажи), които са проектирани с изключително внимание към детайлите и функционалността на всеки отделен елемент.

Първият етаж е организиран с широко входно антре, което съчетава всекидневната, трапезарията и кухненския бокс в едно просторно общо помещение. В този етаж може да откриете още килера, пералното помещение, обща баня с тоалет, спалня с гардеробно помещение, самостоятелен санитарен възел и гараж за два автомобила. Чрез добре обмислена организация на пространството, този етаж предлага комфорт, удобство и практичност, като е идеалното място уединение на семейство в тези добре организирани общи пространства.

На втория етаж на тази елегантна къща, проектирана от студио “Балинов-Архитекти”, се разполагат три просторни спални с удобни самостоятелни бани и гардеробни помещения, кабинет за работа и уютна всекидневна. Тук може да се насладите на комфорта и спокойствието на дома си, който е перфектен за почивка и релаксация. От всяка стая на този етаж се открива уникална гледка към прекрасната морска панорама и града, като това ви придава усещане за свежест и вдъхновение. С внимание към детайлите и функционалността, този етаж е пространство, което ще Ви донесе много удоволствие и домашен уют.

Третият етаж на тази впечатляваща сграда предлага на своите обитатели невероятно място за отпускане и релаксация. Спалнята на този етаж е проектирана, за да отговаря на всички нужди и желания на съвременния живот и изискан интериорен дизайн. Но най-изумителното нещо за този етаж е неговата тераса, която ще ви остави без дъх. Озеленената тераса е мястото, където се срещат уникалната гледка към морето и града, кристално чистия въздух и спокойствието на природата. Тук можете да забравите за света около вас и да се потопите в своя личен оазис, мир и тишина. Варненското архитектурно студио „Балинов-Архитекти“ е създало идеално място за прекарване на свободното време, където ключовите думи са: уединение, природа и релаксация.

Полуподземният етаж е проектиран за отдих и релаксация. Тук можете да се насладите на фитнес помещение със санитарен възел, масажна зала със сауна и избено помещение. Етажа е отворен към голям английски двор отвеждаш към двора на къщата.

Какво е по-вълнуващо от проследяването на играта на светлината през деня, докато тя придава живот на сградата? Ако се вгледате в красивата къща, проектирана от архитектурното студио “Балинов-Архитекти”, ще забележите, че тя е завъртяна спрямо посоките с умело калкулиран ъгъл, за да създаде оптимално осветление и уникална гледка към морето и града.

Всекидневната зона, разположена на югозапад, е изцяло остъклена и обхваща двата етажа, което позволява да се възползвате от слънчевата светлина и гледката през целия ден. Там може да се насладите на златистите лъчи на изгрева, когато морето се оцветява в розово-оранжеви тонове, както и на впечатляващата гледка към града през златните часове на залеза.

А от другата страна, трапезарията и кухнята, разположени на североизток, приемат първите слънчеви лъчи на сутринта, когато мекото светлинно преплитане прониква в зоната и я превръща в светло и уютно място за закуска. Със своята позиция, къщата позволява на светлината да се движи в нея през целия ден, превръщайки всеки ъгъл в уютен и светъл кът, където да се насладите на прекрасната гледка към морето и града.

Фасадата на сградата е проектирана като вентилируема, което е важно за поддържане на здравословната среда вътре в нея. Това означава, че между външния пласт от алуминиеви композитни панели и вътрешната стена има специална въздушна камера, която позволява на въздуха да циркулира между тях. Това помага за регулиране на температурата, влажността и качеството на въздуха в сградата, като предпазва от конденз и влага.

Алуминиевите композитни панели, използвани във фасадата, са леки, здрави и имат висока устойчивост на атмосферни влияния. Те също така са огнеупорни, което прави сградата по-безопасна в случай на пожар. Дървото, използвано в комбинация с алуминиевите композитни панели, допринася за естетическата визия на сградата, като я прави по-приятна и топла на вид.

Фасадата на сградата играе важна роля не само за естетическия й вид, но и за функционалността и комфорта на живеещите в нея. Това е особено важно в климатични условия, където температурните разлики и влажността могат да повлияят върху здравето и удобството на хората. Вентилируемата фасада и използваните материали предоставят оптимални условия за живеене и работа в сградата.

Сградата е снабдена с фотоволтаиици,колектори за топла вода, вентилация с рекуператор, термопомпа въздух вода и дренажни системи за събиране на дъждовна и подпочвена вода.

Вентилацията с рекуператор е система за пречистване и промяна на въздуха в сградата, която позволява задържането на топлината или охлаждането на въздуха, преди да бъде изхвърлен от помещението. Това се постига чрез предаване на температурата от изхвърления въздух към въздуха, който се подава в помещението, като се използва рекуперационен топлообменник. Така се постига ефективна икономия на енергия, тъй като вентилационната система не загрява или не охлажда въздуха изцяло отново, а използва топлината или студа на изхвърления въздух.

Термопомпата въздух-вода използва въздуха като източник на топлинна енергия и я предава на водата, която се използва за отопление на сградата и за производство на топла вода. Този вид термопомпи е екологично чист и икономичен, тъй като използва безплатната топлина на въздуха за производство на топлина за отопление.

Дренажните системи за събиране на дъждовна и подпочвена вода представляват механизми за събиране и съхранение на водата от дъждовете или от подземните водни източници. Тази вода може да се използва за поливане на градини и зелени площи, за измиване на автомобили или за отопление на сградата. Това е ефективен начин за защита на околната среда и за икономия на вода.

Предимствата на тези системи са многобройни – те осигуряват по-добро качество на въздуха в сградата, намаляват енергийните разходи за отопление и охлаждане, намаляват водните разходи, защитават околната среда и са икономични.

Тази къща е прекрасен пример за модерната архитектура, която не само че предлага изискан дизайн и високо ниво на комфорт, но и е енергоефективна и екологична. Разположена в живописната природа на местност Зеленика във Варна , тя предлага възможност за изцяло ново и луксозно преживяване на живота. С енергоефективната си вентилационна система, термопомпата за въздух и вода, както и събирането на дъждовна и подпочвена вода, тази къща е пълна със съвременни технологии за енергоспестяване и опазване на околната среда. Функционалността на сградата е перфектно разпределена между етажите, като всяко помещение е проектирано с мисъл за удобството и комфорта на живущите в нея.

Share: