жилищна сграда местност – ” Зеленика ” – Варна

  • Home
  • /
  • portfolio
  • /
  • жилищна сграда местност – ” Зеленика ” – Варна
arh. Boris Balinov

Къщата, разположена в местност Зеленика в южната част на Варна в парцел с площ 1878 кв.м. , е впечатляващо съоръжение  с обща разгъната застроена площ от 1136,432 кв.м.

Двора е решен на две основни нива. Първото ниво е на ниво основен етаж, а второто на приземен етаж. Първото ниво е снабдено с голям басейн гледащ към града и морето, а второто с лятна кухня, навес и кътове за отдих.

Основният партерен етаж на къщата е изграден като едно общо пространство, включващо всекидневна, трапезария и кухня, които са ситуирани в просторно емпоре. Архитектите  подробно са  изследвали движението на слънчевите лъчи спрямо къщата и са приложили различни техники, за да осигурят техните безпрепятствени вливания през целия ден. Къщата е завъртяна на североизток, като в тази посока в общото пространство са разположени трапезарията и кухнята, гледащи към града и морето, докато всекидневната е на югозапад с масивно остъкление чрез емпорето, обединяващо двата етажа. Така при изгрева първите слънчеви лъчи попадат в трапезарията и кухнята, като гледката към север е подсигурена чрез просторните витрини. В останалата част от деня, когато слънцето се издигне, започва проникването на слънчеви лъчи от югозапад.

На този етаж има и кабинет, придружен с приемна зала, две спални със самостоятелни гардеробни и санитарни помещения, общ санитарен възел, килер, перално с гладачно помещение и гараж за три автомобила.

Приземният етаж на тази къща е разработен така, че да може да функционира като самостоятелна единица в общата семейна къща. Той има общ и самостоятелен вход, което означава, че може да бъде използван самостоятелно от друго семейство на фамилията или като отделен апартамент за гости.

При влизане в апартамента, гостите ще бъдат впечатлени от добре обзаведената кухня, която включва всички необходими уреди и принадлежности, за да могат да се чувстват като у дома си. За трапезарията е оставено достатъчно място, за да могат да се съберат всички членове на семейството и гостите, за да се насладят на храната заедно. Всекидневната е обзаведена с удобни меки мебели и телевизор за забавление.

В апартамента има три спални, две от които със самостоятелни санитарни и гардеробни помещения, което осигурява максимален комфорт и лукс за гостите. Общт санитарен възел с тоалет и баня, както и килер комбиниран с перално помещение, допълват удобството на този етаж.

От апартамента се отваря просторен двор, където са изградени зони за отдих и релаксация. Гостите могат да се наслаждават на спокойната атмосфера, красивите гледки към морето и града и да релаксират в градината .

На този етаж ще откриете и фитнес зала богато озеленена почти като зимна градина, като едно истинско убежище от суетата на градския живот . Оберлихтът и е като магическо око, което пропуска слънчевата светлина и я прелива върху съвършено обзаведения тренировъчен център. Със самостоятелен достъп за обитателите на къщата, тук може да се потопите в света на фитнеса, използвайки всички необходими съоръжения. Но в залата не само ще се потрудите а, може и  да се поглезите с допълнителните удобства на сауната, а когато по време на тренировка вдигнете поглед, ще видите красотата на морето и града, простиращи се в далечината.

Вторият жилищен етаж е оборудван с три спални със самостоятелни санитарни възли и гардеробни помещения, вторична всекидневна с библиотека и кът за гледане на телевизия, както и големи тераси с изглед към Варна и морето.

Енерго ефективността е била от ключово значение при проектирането. Същевременно, в процеса на изграждане на сградата, са били приложени множество иновативни решения, които са способствали за постигане на високи нива на енергийна ефективност и опазване на околната среда.

За да се подобри енергийната ефективност на жилищната сграда, са били приложени някои от най-съвременните технологии и методи. Един от ключовите елементи за енергоспестяване в сградата е термопомпата въздух-вода, която осигурява отопление и охлаждане на жилищните помещения. Термопомпата е много ефективен начин за отопление и охлаждане, тъй като използва енергията от въздуха и водата, която е на разположение в околната среда.

Освен това, за да се намали консумацията на електроенергия, са били инсталирани фотоволтаични панели, които генерират електричество от слънчевата енергия. Това предоставя допълнителна енергия за нуждите на сградата и същевременно помага за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.

За да се гарантира оптимално качество на въздуха в жилищната сграда, е инсталирана вентилационно-рекуперативна система. Това позволява на сградата да използва отработения въздух, който се изхвърля от помещенията, за да се поддържа желаната температура и влажност. Така се избягват ненужни загуби на енергия и се подобрява качеството на въздуха в сградата. Допълнително, за да се осигури оптимална температура и енергийна ефективност на сградата, са били инсталирани слънчеви колектори за производство на топла вода. Те използват топлината на слънцето, за да нагреят водата, която се използва за нуждите на живущите в сградата. Това е ефективен начин за намаляване на енергийните разходи, свързани с производството на топла вода.

Освен това, вентилеруемата фасада на сградата допринася за енергийната й ефективност. Тя е изградена от материали, които позволяват на въздуха да циркулира между стените на сградата и да осигури постоянна топлинна изолация. Това намалява нуждата от използване на изкуствени средства за отопление и охлаждане, което води до значителни икономии на енергия.

Важно е да се отбележи, че са инсталирани и дренажни системи за събиране на подпочвени и дъждовни води. Това не само помага за опазване на околната среда, като намалява количеството на отпадъците, които се изхвърлят в природата, но също така предоставя възможност за използване на водата за различни цели, като например поливане на градини и декоративни растения.

В заключение, къщата е перфектен пример за иновативен подход към строителството, който не само допринася за енергийна ефективност и опазване на околната среда, но и за максимално удобство и комфорт за живущите в нея. С термопомпата въздух вода, фотоволтаичните панели, слънчевите колектори, рекуператора на вентилационната система, дренажните системи за събиране на подпочвени и дъждовни води и вентилеруемата фасада, къщата е проектирана и изградена с мисъл за оптимално използване на ресурсите и намаляване на енергийните разходи. По този начин, тя не само е удобен дом, но и пример за отговорно отношение към природата. Разнообразните зони за отдих и релаксация в двора на къщата предлагат възможности за наслаждаване на красивата природа и прекрасния изглед към морето и града.

Тази къща е добър пример за съчетаване на устойчиви и иновативни технологии в комбинация с добър изчистен дизайн и функционални решения.

Share: